I början av september gick Google ut med vad som närmast kan beskrivas som en käftsmäll för alla oss som jobbar vardagligen med Google Ads – de har nu börjat ta bort vissa söktermer från söktermsrapporten. Enligt Google så handlar det om sökord med väldigt låg sökvolym, men exakt var gränsen går är svårt att veta.

Söktermsrapporten har fram tills nu varit en mycket bra och användbar del när man annonserar via Google Ads. Att få mer eller mindre exakt data kring vilka sökord som lett till klick och vilka som har lett till konverteringar och vilka som inte gjort det är för mig en central del av optimeringen. Nu kommer alltså sökord med lägre volymer att döljas i söktermsrapporten. Skälet till detta är att ”skydda användarnas integritet” men personligen tror jag att detta mer är ett sätt för Google att öka sina intäkter på ett relativt enkelt sätt. Istället kommer vi som hanterar och betalar för annonsering på Google Ads stå för de extra kostnaderna som oundvikligen kommer uppstå då vi inte till 100% kommer kunna veta vilka klick vi betalar för.

Hur kommer utvecklingen se ut framöver?

Personligen tror jag att detta är ytterligare steg i att driva Google Ads ännu mer mot automatisering och en mer målgruppsstyrd typ av annonsering snarare än en sökordsstyrd sådan. Naturligtvis är det inget fel med automatisering, men frågan om denna utveckling är bäst för Google eller för annonsörerna. Jag tror på att kombinera manuell handpåläggning med automatisering, men detta är något som helt enkelt försvårar det manuella delen av att arbeta med Google Ads.

Negativa sökord blir ännu viktigare

Negativa sökord har alltid varit en viktig del av arbetet med Google Ads. Redan i samband med matchningstyperna luckras upp allt mer (exact match är exempelvis knappast exact match längre) så blev det ännu viktigare att ha en genomtänkt strategi kring negativa sökord.

Med denna ändring tror jag att det blir ännu viktigare att jobba med negativa sökord och att man får ha en slags ”anti-sökordsanalys” approach till strategin kring negativa sökord. Helt enkelt att man behöver göra en sökordsanalys på sökord man ej vill synas på och applicera detta i sina negativa sökordslistor. Att vara proaktiv med negativa sökord kommer alltså bli ännu viktigare än vad det redan är idag.

Så här kommer du runt ändringen av söktermsrapporten

En enkel metod som åtminstone för stunden fungerar för att runt denna ändring är att använda sig av Google Analytics. Gå in på Förvärv > Google Ads > Sökfrågor. Skapa sedan ett avancerat filter där Klick = 0. Det som sker här är att Google döljer klicken för respektive sökfråga, men du kan fortfarande se om klicket har lett till en session.

På detta vis går det att se vilka sökfrågor som har fått klick, trots att de ej är inkluderade i söktermsrapporten i Google Ads. Detta kan man använda för att få en bild av hur många av ens klick syns i Google Ads och självklart också underlag för eventuella nya negativa sökord.

söktermsrapport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här tipset läste jag först på en blogg tillhörande den australiensiska digitala byrån Pathfinder Alliance.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *