SEO

SEO – förkortning för sökmotoroptimering – är ett samlingsnamn för de olika processer som sker för att öka en sajts synlighet på relevanta sökord i det organiska sökresultatet. I Sverige är det först och främst sökmotorn Google som avses med detta.

Google använder sig av hundratals olika rankingssignaler när de avgör vilken position en viss webbsida ska ha på ett visst sökord. Majoriteten av dessa är inte offentliga eller bekräftade. Ska man hårdra de viktigaste huvudkomponenterna inom SEO så kan dessa sammanfattas som teknik, innehåll, struktur och länkar.

Teknik

Med teknik avses i regel det CMS eller ramverk sajten använder sig av. I ett SEO-vänligt CMS bör exempelvis vara möjligt att enkelt kunna redigera och lägga in viktiga SEO-element såsom titel, H1-rubrik, meta description, alt-attribut, canonical-länkar, sitemap och href-lang. Det ska även vara möjligt att ändra meta-taggar såsom index/noindex samt robots.txt. Det bör även gå att utföra permanenta ompekningar – så kallade 301 redirects. En lösning för filtrering/sortering ska även finnas på plats, detta för att undvika problem med duplicerat innehåll. Samtliga sidor som man vill ska även kunna spindlas, renderas och indexeras av Googles sökrobot.

Innehåll

Unikt och välskrivet innehåll är något som belönas av Google. För att rankar högt på Google krävs det i regel – åtminstone på mer konkurrensutsatta sökord – i alla fall någon form av innehåll på sidan. Det finns inget krav på att en text ska innehålla x antal ord eller x antal sökord. Ett bra sätt att bedöma hur mycket text en viss sida bör ha är att jämföra med konkurrenterna. En enkelt Googling på det sökord du vill synas på Har konkurrenten skrivit 50 ord på sidan, då bör din sida innehålla minst 100.

Det finns ingen fördel med att överanvända sökord i texten. Detta är något som Google ser igenom. En bra rekommendation när man skriver innehåll är att ha den tilltänkta läsaren i åtanke.

Att ha duplicerat innehåll är sällan en bra idé – det gäller såväl internt duplicerat innehåll och externt duplicerat innehåll. Är innehållet duplicerat internt finns en risk att flera olika sidor på din sajt konkurrerar med sig själva, vilket han ha en negativ påverkan på deras positioner då Google får svårt att veta vilken sida som ska visas upp i sökresultatet. Tar du innehåll från andra externa domäner (exempelvis leverantörstexter) kommer Google förmodligen inte se ditt innehåll som originalet, och du hämmar därmed din synlighet.

Struktur

Din webbplats struktur är en signal till Google gällande hur viktig dina olika webbsidor är. En tumregel är att ju längre ner från startsidan en webbsida är, desto mindre viktig är den. Skälet till detta är att du med din meny sprider länkkraft nedåt i strukturen. Säg att din meny innehåller 10 stycken länkar till webbsidor på din sajt. Då kommer Google sprida ut länkkraft till vardera av dessa 10 stycken sidor.

Då länkkraften sprids ut jämnt bör du därför helst bara länka till dina viktigaste sidor från menyn. Har du en stor så kallad megameny (vanligt bland e-handlare) så kommer länkkraften spridas jämnt bland alla menyobjektens URL:ar. Ur ett SEO-perspektiv är detta alltså mindre bra. Här får man såklart ta hänsyn till användarperspektivet också. En bra utgångspunkt är att menyn ska innehålla ett ”lagom” antal länkar.

För att sökmotorerna ska förstå din sajt bättre är det även viktigt att använda sig av interna länkar. Samtliga sidor på din sajt bör ha interna länkar till sig från minst en annan sida. En bra meny samt brödsmulenavigering löser oftast detta på ett bra sätt. Det är samtidigt även bra att använda sig av interna länkar mer relevanta ankartexter. Har du exempelvis en sida som handlar om ”adidas fotbollskor” vore det i sådana fall relevant att på den sidan i innehållet internlänka till en sida för en populär fotbollsko från Adidas.

Utöver menyn och interna länkar är det även bra att skapa och ladda upp en sitemap i Google Search Console. Detta hjälper Google att förstå din sajt bättre, underlättar indexering av nyskapade sidor och kan även fungera som ett bra verktyg för felsökning.

Länkar

En av de absolut största bevisade rankingfaktorerna är länkar. Utan länkar är det väldigt svårt att ranka bra på Google. Finns det någon som helst konkurrens på de söktermer du vill synas på, så kommer det sannolikt krävas länkar. Det räcker dock inte mer länkar från vilken sajt som helst. Länkars styrka varierar mycket. För att dra ett konkret exempel på skulle en länk från regeringen.se räknas som stark länk av Google medan en länk från en länkkatalog ge ytterst lite värde.

Det är viktigt att förstå att att det inte är antalet länkar som är det viktigaste, utan snarare antalet domäner som länkar till en. Har du exempelvis en länk från en domän så ger det ungefär lika mycket värde som om du har 100 länkar från samma domän.

Länkar kan ses som ”röster”. Om en viss sajt har röster från ett större antal andra sajter, som i sin tur också har många röster – då får Google ett större förtroende för just den sajten, och kommer då med högre sannolikhet ranka den sajten högre upp i sökresultatet.

För att göra det ytterligare komplicerat så finns det olika typer av länkar, och vilket så kallat rel-attribut de har. Dessa är listade här nedan:

  • DoFollow (saknar rel-attribut) – Dessa passerar länkkraft och saknar rel-attribut.
  • NoFollow (rel=”nofollow”) – Innebär en tydlig signal till Google om att ej sprida länkkraft, men ses ej som ett direktiv. Google kan därför i vissa fall ändå sprida länkkraft via noFollow-länkar.
  • UGC (rel=”ugc”). UGC står för User generated content. Detta kan användas på forumlänkar eller länkar i kommentarsfält. UGC-länkar sprider ej länkkraft.
  • Sponsored (rel=”sponsored”) – Sponsored avser sponsrade inlägg. Är du en bloggare och skriver om en produkt från en viss sajt, då ska rel=”sponsored” helst användas. Att betala för länkar går emot Googles riktlinjer, vilket är skälet till att de vill att man använder detta rel-attribut.

Din sajt ska helst ha så många doFollow-länkar som möjligt, då denna typ av länk alltid passerar länkkraft. I en naturlig länkprofil finns det i regel en blandning mellan ovan typer av länkar. En sajt med exempelvis 100 stycken länkar som samtliga är doFollow ses förmodligen som något suspekt i Googles ögon.

Ska man ta Googles riktlinjer för webbansvariga till orda så är det aldrig tillåtet att aktivt få andra sajter att länka till ens egen. I Googles värld så är detta något som ska ske organiskt. Att enbart förlita sig på du kommer få länkar automatiskt, bara genom att din sajt håller tillräckligt hög kvalitet, är dessvärre naivt. Särskilt om det är få som känner till din sajt sen tidigare. Du behöver någon form av länkstrategi för att öka antalet domäner som länkar till din sajt.

Nedan är ett par exempel på länkstrategier:
Outreach
Detta handlar om att ta kontakt med sajter eller personer som du tror kan vara villiga att länka till er. Det kan röra sig om journalister, bloggar, leverantörer och samarbetspartners exempelvis. Det sker ofta att andra sajter nämner ens varumärke, men inte länkar till sajten. Om de redan har nämnt ditt varumärke är det förmodligen mer sannolikt att de även kan tänka sig att länka till sajten.

”Sno” länkar från konkurrenter
Har du en tydlig konkurrent kan du med exempelvis verktyget Ahrefs se vilka domäner som länkar till deras sajt. Logiken blir att om din konkurrent har fått länkar från just den sajten borde du har hyfsade möjligheter att också få det.

Många sajter har idag tyvärr 404-sidor med länkar till sig. Det innebär att de i onödan går miste om ”gratis” länkkraft. Ser du att en konkurrent har gjort denna miss kan det vara en bra idé att kontakta sajten som länkar till 404-sidan, påtala att de länkar till en 404-sida och sedan tipsa dem om att istället länka till motsvarande sida på din sajt istället.

Köpa eller hyra länkar
Enskilda SEO-konsulter och SEO-byråer erbjuder ibland uthyrning eller försäljning av länkar. I regel innebär detta att de har ett nätverk av snappade domäner (domäner som ej har förnyats av den ursprungliga ägaren). I utbyte mot betalning kan du få en länk från dessa. Upplägget kan variera, men består vanligtvis av något form av paket av länkar till en fast månatlig summa. En risk med detta är att det inte alltid är transparent vilka domäner det rör sig om. Detta är även emot Googles riktlinjer, och skulle Google upptäcka nätverket finns det alltid en risk att din sajt drabbas negativt av detta.

Bygga egna länkar
Ett annat alternativ är att bygga egna länkar genom att köpa – oftast utgångna domäner – och sedan fylla dem med innehåll och sedan länka till din egen sajt. Detta kräver att du har god kunskap i vad som utgör en bra domän. Det kan handla om att kolla vad sajten har handlat om historiskt, hur länkprofilen ser ut och hur ankartextfördelningen ser ut. Fördelen är att du får större kontroll över dina länkar, men det är ofta tidskrävande och kan vara extra riskabelt om du inte har tillräcklig hög kunskap kring hur man värderar en domäns styrka gällande SEO.